Frakt från 72.50 kr

Gratis gravyr av nappar

Rengöring av nappar

Hur rengör man nappar?

Jag får ofta frågor från föräldrar som är osäkra på hur man rengör nappar. Det finns otroligt många mer eller mindre kvalificerade tips om hur och hur ofta man rengör nappar – så det är helt naturligt att du känner dig förvirrad. I det här blogginlägget går jag igenom hur man rengör napparna korrekt, hur ofta de ska rengöras och till slut avlivar jag ett par seglivade myter om rengöring av nappar.

Så kokar du napparna
När du rengör napparna behöver du bara följa de här fem enkla stegen:
  • Lägg napparna i en ren skål
  • Häll kokande vatten över dem
  • Låt napparna ligga och dra i ca. 5 min.
  • Ta upp napparna och låt dem torka
- Långt ifrån de flesta nappar har ventil. Har nappen ventil ska du se till att pressa ut överskottsvatten från nappdelen, när nappen har kallnat tillräckligt.

Obs! Vi får ofta frågor från föräldrar som kokat napparna i en kastrull. Resultatet är förstörda nappar. Nappar SKA INTE kokas. De är inte avsedda att kokas och förstörs därför av den höga värmen

Följ i stället ovanstående råd så är du säker på att slå ihjäl bakterierna utan att det går ut över nappens hållbarhet. 
TIPS: När barnet är över 3 månader gammalt kan du även koka napparna genom att placera dem i en sil och hälla kokande vatten över dem. Den metoden är dels snabbare, dels undviker du att det samlas vatten inne i nappdelen.


Hur ofta ska jag rengöra mitt barns nappar?
En del av en god napphygien är regelbunden rengöring av napparna. Ju yngre barnet är, desto viktigare är det att skona det från bakterier och upprätthålla en god napphygien. Det beror bl.a. på att barnets immunförsvar ännu inte hunnit stifta bekantskap med rätt många olika bakterier och därför heller inte lärt sig att ’försvara’ sig mot dem ännu. 

Prematurbarn, spädbarn och bebisar upp till 3 månader tål inte så många bakterier som bebisar över 3 månader gör. Därför ska napparna rengöras oftare när barnet är under 3 månader.
  • Prematurbarn, spädbarn och bebisar upp till 3 mån.
Nappen ska kokas varje gång den hamnat på golvet. Dessutom ska nappen kokas minst en gång om dagen.
  • Bebisar över 3 mån.
Koka nappen en gång om dagen, och skölj den under kallvattenkranen om den hamnat på golvet.


Bästa häslsinga Annette