Frakt från 72.50 kr

Gratis gravyr av nappar

Naturgummi mot silikon

Naturgummi mot silikon

Naturgummimappar – tillverkade av latex från gummiträdet

Naturgummi kallas också för latex och är ett helt naturligt material. Naturgummi härstammar från gummiträdet, vars saft (latexmjölk) utvinns och bearbetas till naturgummi. Nappar i gummi är mjuka och elastiska och känns igen på den gula/bruna färgen.
Se vårt utbud av runda nappar här

Silikon är ett industriellt framställt material. Pga. materialets renhet används det både inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Silikon är 100 % fritt från skadliga och hormonstörande ämnen som BPA, PVC och ftalater. Nappar finns både i livsmedelsgodkänt och medicinskt silikon – medicinskt silikon är det renaste av de två och används bl.a. vid operationer. Silikon är klart och genomskinligt med en slät yta.

Se vårt utbud av silikonnappar här


Olika material – olika styrkor

Naturgummi och silikon är alltså två helt olika material med olika styrkor och kvaliteter. De viktigaste skillnaderna mellan naturgummi och silikon är:


Trygghet

Nappens syfte är att ge barnet trygghet genom att imitera mammas bröst. För att göra det så enkelt och naturligt för bebisen att växla mellan napp och bröst väljer många att testa naturgummi först, då naturgummi är mjukare och påminner mer om hudens och bröstets elasticitet än silikon.


Allergi

Silikon är klart det renaste och mest allergivänliga av de två materialen. Finns latexallergi i familjen bör ni välja silikon.


Doft och smak

Silikon är ett doft- och smakneutralt material medan naturgummi har en lätt karaktäristisk doft. Det är olika mellan olika barn vad de föredrar.


Hållbarhet

Naturgummi är mer elastiskt än silikon och det är svårare för små mjölktänder att bita sönder det. Silikonnappar blir inte för gamla medan naturgummi har en begränsad hållbarhet. Därför kommer du bl.a. uppleva att naturgummi utvidgar sig och ändrar form med tiden medan silikon behåller formen.


Förvaring

Naturgummi tar skada av ljus- och värmepåverkan varför silikon tål påverkan från miljön bättre. Därför är det viktigt att du alltid förvarar naturgumminappar mörkt och torrt i jämn temperatur. Du ska aldrig låta dem ligga i t.ex. ett fönster, där de utsätts för sol och ljus.


Rengöring

Ju yngre bebisen är, desto viktigare är en bra napphygien och desto oftare ska napparna rengöras. Och här är silikon ett enklare material att hantera än naturgummi. Silikon har en slät yta och drar varken åt sig smuts eller damm. Då silikon har en mycket hög värmetolerans tar nappen inte skada av de regelbundna, upprepade steriliseringarna som en bra napphygien kräver.


Alla barn är unika

Som du kan se, har naturgummi och silikon var för sig fördelar och nackdelar. Därför kommer du som förälder märka att det råder delade meningar om vilket material som är det bästa eller mest hälsosamma. Och därför är det också viktigt för mig att understryka att alla barn är olika och i slutändan är det barnet själv som är domaren och väljer den napp han/hon gillar bäst.Bästa hälsningar Annette