Frakt från 72.50 kr

Gratis gravyr av nappar

Nappar och amning - vad ska jag tänka på?

Nappar och amning - vad ska jag tänka på?

Det finns många fördelar med att erbjuda sitt barn en napp
Nappen tröstar, ger barnet trygghet och får det att slappna av. Den stärker barnets mun- och käkmuskulatur, samtidigt som koordinationen av käke, gom, tunga och läppar tränas. Det är bra för både barnets andning, ätförmåga och talutveckling.
Det finns alltså många bra anledningar att ge sitt barn en napp men när är det lämpligt att ge barnet nappen och hur kan det påverka amningen?

Stöd amningen med runda nappar
Den generella rekommendationen är först att introducera spädbarn för nappar när amningen fungerar fullt ut.
Fler och fler professionella yrkespersoner går dock bort från den här hållningen och rekommenderar nu att man erbjuder sitt barn napp från början – så länge barnet hittar rätt napp. Och här är det bara den klassiska runda nappen med nappdel i naturgummi (latex) som duger. Den runda nappen är den napptyp som mest påminner om ett bröst i form och material.
Förklaringen är att spädbarnet, när det ska amma, rullar upp tungan runt mammas bröstvårta och därmed skapar ett vakuum som får mjölken att rinna till. När barnet suger på den runda nappen rullar det tungan runt den på samma sätt.
Många förlossningsavdelningar ger därför de runda napparna redan på avdelningen, liksom flera barnkiropraktorer och mödravårdscentraler rekommenderar, att bebisen får den runda nappen i latex från start för att främja amningen.

Var är nappförvirring?
Nappförvirring uppstår vanligtvis om spädbarnet vänjer sig vid att använda en platt napp, t.ex. en anatomisk eller symmetrisk napp, innan det får 100 % kontroll på sin sugteknik under amning.
De platta napparna kräver nämligen inte att barnet rullar tungan runt nappen, däremot lägger de mer upptill så att barnet trycker på nappen med platt tunga och läpparna ihop. Om barnet försöker överföra den här tekniken på amningen kommer mjölken rinna till sämre, barnet får svårare att få tillräckligt med mat och amningen blir smärtfylld för mamman.

Hur undviker man nappförvirring?
Om du väntar med att erbjuda barnet en napp, tills amningen fungerar helt, slipper du naturligtvis att barnet försöker använda en annan teknik under amning.
Men om du gärna vill att ditt barn får tillgång till nappens många kvaliteter tidigare kan du lugnt introducera ditt barn för nappen redan på tidigt stadie – förutsatt att du väljer en rund napp som stöder amningen så att barnet använder samma teknik till både napp och amning.
Se vårt utbud av runda nappar härBästa hälsningar Annette