Frakt från 72.50 kr

Gratis gravyr av nappar

Hur ofta de ska byta mitt barns nappar

Vi blir ofta kontaktade av föräldrar som undrar hur ofta de ska byta sina barns nappar. Napparna ska bytas efter 4 - 8 veckors användning – allt beroende på hur mycket nappen använts under perioden. Vissa barn har ett mycket kraftigt sug eller använder bara en napp åt gången och vid de tillfällena kan nappen vara redo att bytas ut efter mindre än 4 veckor.

Gamla, slitna nappar ska ALLTID kasseras

Det beror dels på att slitna nappar blir porösa och därför lättare går sönder. Dels finns en hygienisk orsak till att byta napparna med jämna mellanrum. Ju äldre napparna blir, desto fler bakterier kan fastna i dem. Enbart av den orsaken rekommenderar jag att barn inte använder en napp längre än 8 veckor – oavsett hur ren och fin den annars ser ut att vara.


Kontrollera alltid nappen före bruk

Barn är olika och det är olika från barn till barn hur ’hårda’ de är med sina nappar. Innan du ger nappen till ditt barn bör du därför alltid undersöka nappen för synliga spår – det gör du bl.a. genom att dra i nappdelen. Om nappen har tandmärken, repor eller andra tecken på slitage ska den bytas ut omedelbart. 

Naturgumminappar blir större och mer klibbiga när de är gamla och redo att bytas ut – de kan även bli för gamla även om de bara ligger i skåpet! Undvik därför att köpa fler naturgumminappar än du ska använda. 

Ge aldrig ditt barn nappar med synliga skador då nappen inte längre är säker att använda.


Ta hand om ditt barns nappar ordentligt – då håller de längre

Nappdelen är tillverkad i ett mjukt material, oavsett om det är en silikon- eller latexnapp. Smuts och skräp sliter därför mycket på napparna. Det är därför en god idé att förvara napparna på en ren och torr plats. När ni ska på utflykt bör napparna läggas i en skyddande behållare, t.ex. en Pod/nappbox.


Byte av nappen

Innan du ger ditt barn den nya nappen bör du alltid kontrollera den för fel och brister. 

Dessutom rekommenderar jag att du steriliserar den för användning, genom att hälla över kokande vatten och låta den ligga i fem min. Det ska du göra för att avlägsna eventuella rester av skräp från tillverkningen av nappen. Alla våra nappar har ventil, så tänk på att klämma ut överskottsvatten ur nappdelen.

Sist men inte minst vill jag bara påminna om att nappar är en fantastisk sak för små barn. En napp ger trygghet, avslappning och lugn. 

Om du som förälder ser till att ta hand om ditt barns nappar och byta dem i tid, kan du tryggt njuta av det lugn och ro som napparna ger ditt barn. 


Bästa hälsningar Annette.