Din baby behöver lika delar mat, sömn och kärlek. Som förälder kan du visa omsorg om ditt barns kropp, sinne, hjärna och utveckling genom att lära det att bli bra på att sova. Men vi vet att det inte är lätt …
En god sömn är en win-win för alla
Det är ingen hemlighet att det är viktigt med en god sömn. Dålig eller brist på sömn kan påverka både humör, välbefinnande, ork och glädje. Kroppen behöver sömn för att den ska fungera optimalt och för att den ska trivas, växa och utvecklas som den ska. Därför är det en bra idé att vara uppmärksam på barnets sömn – det kan verkligen löna sig, för du kommer att upptäcka att din bebis blir piggare och gladare om han eller hon får sin sömn.
Som en bonus får du som förälder också en god natts sömn när bebisen sover gott, och det är en viktig faktor eftersom föräldrar också har ett sömnbehov som måste tillgodoses. När du som förälder har sovit gott är du också friskare, roligare och mer inspirerande att vara med för ditt barn. Det är alltså en win-win för alla parter att etablera goda sömnvanor för bebisen.
Sömnen renar kroppen från stresshormoner
Om du har en bebis som sover dåligt så har du som förälder definitivt mycket stresshormoner i kroppen, vilket gör att du förmodligen inte känner dig så trött som du egentligen är. Dålig eller brist på sömn ger en hög nivå av stresshormon, och det gäller inte bara dig som förälder utan även bebisen. Det kan tyckas som att din bebis är helt frisk, men om den inte fått den sömn som en "standardbebis" behöver så är det förmodligen stresshormonerna som gör att bebisen verkar piggare och vaknare. Om barnet har svårt för att sova är det ett större problem än för vuxna, eftersom bebisar sover mer än de är vakna. När man måste sova större delen av dagen och det är förknippat med gråt och rastlöshet, förstörs lätt hela dagen av ett dåligt humör. Barn blir mer irriterade, känsligare och gråter mer när de är trötta eller har sömnbrist. Hjärnan följer inte heller med lika bra när barnet inte fått den sömn det behöver – det gör att det kommer att få svårare att lära sig nya saker och koncentrera sig eftersom orken helt enkelt inte räcker till.
Sömn är inte helt lätt för barn
Det kan finnas många olika anledningar till att en bebis har svårt att sova. Det händer en massa saker med bebisens kropp när de sover, eftersom deras inre organsystem och mag-tarmkanal behöver anpassa sig till livet utanför livmodern. Dessutom behöver bebisar ligga på rygg och sova för att undvika plötslig spädbarnsdöd, och att ligga på rygg kan göra det svårare för bebisen att bli av med luft, vilket kan störa sömnen.
Bebisens hjärna arbetar även under högt tryck under sömnen för att smälta och lagra alla sinnesintryck som kommer under dagen, och dessutom avbryts bebisens sömn naturligt den blir hungrig och ska äta, vilket är nödvändigt för att bebisen ska få i sig de kalorier som krävs för att växa och utvecklas. Det betyder att sömn inte är helt lätt för en bebis.
Hur man sveper in barnet för en bättre sömn
Om du inte har provat att svepa in bebisen så rekommenderar vi att du gör det, då den här tekniken kan få bebisen att sova bättre.
Syftet med att svepa in bebisen i en sjal är att få barnet att känna sig tryggt, säkert och skyddat. Det ska kännas precis som när barnet var inne i mammas trygga, säkra och skyddande mage. Sjalen ger en känsla av att bli fasthållen eftersom den ger ett lätt tryck över hela kroppen.
När bebisen är svept får skapas mer ro i kroppen, och sveptekniken är en bra hjälp när du ska få bebisen att somna. Sveptekniken förhindrar även att barnet väcks av sin kropp, till exempel av mororeflexen som aktiveras under sömnen, eller när det spädbarnet väcks av sugreflexen när händerna nuddar kinderna. De bebisar som har mycket fysisk energi kan ha särskilt svårt att somna, och här är det idealiskt att använda sveptekniken.
Du kan prova dig fram till hur löst eller hårt sjalen ska lindas – det kan vara olika vad som fungerar bäst från bebis till bebis.